Rondweg-West 35 -37
9101 BE Dokkum

ABC Konijnen

Kou

Konijnen die buiten leven kunnen tot -10 graden buiten blijven. Natuurlijk is een schuilplaats belangrijk. Uit de wind en met lekker veel hooi. Als u wilt weten of een konijn het warm of koud heeft, dan voelt u achter de kop in het kuiltje wat begint aan de rug. Als dit warm is, dan heeft het konijn het warm. Simpel :-).
 

Miasis (madenziekte)

Dit klinkt vies, maar het is ook vies en vooral heel erg pijnlijk en zielig. Als er poep of plas aan het achterwerk van het konijn blijft zitten, kan (vooral) de groene vlieg eitjes in de vacht leggen. Uit deze eitjes komen maden. Dit kan binnen een paar uur al gebeuren! Deze maden eten zich letterlijk door de huid van het konijn heen en voeden zich met het vlees van het konijn. Ze eten dus letterlijk het konijn levend op. Dit is te voorkomen door ervoor te zorgen dat - Het hok schoon is - Het konijn schoon is - Het konijn eventueel 1 x per maand in te sprayen met een speciale spray (te koop bij dierenarts of dierenwinkel) Konijnen die extra in de gaten gehouden moeten zijn: - Dikke konijnen - Konijnen met veel haar (ook een kraag bij de voedsters à de ‘wam’) - Oudere/zwakkere konijnen - Konijnen met wondjes Als een konijn zich niet goed kan wassen of de blinde darmkeutels kan opeten, kan plas/poep zich gaan vastplakken aan de vacht. Geef dus weinig biks/voer (20 gram per kg. lichaamsgewicht) en altijd hooi. Heeft u (het vermoeden) dat er maden zijn: gelijk naar de dierenarts! Het konijn is vaak in schok en alleen bij tijdige behandeling is het konijn nog te redden. Myiasis kan overigens bij alle diersoorten en ook mensen voorkomen! Er zijn vreselijke foto’s en filmpje te vinden op het internet. Voor degene die het interessant vindt hierbij een goede link: http://www.youtube.com/watch?v=yg6xB8uCZB4
 

Op de rug leggen/ hypnose?

Konijnen onder hypnose?
Wanneer een konijn op zijn rug wordt gelegd, dan blijft het doodstil liggen. Soms wordt gedacht dat het konijn ‘onder hypnose’ is. Niets is minder waar.
De bloeddruk en hartslag worden verlaagd en het dier wordt slap, maar het konijn maakt alles bewust mee. Het is mogelijk een overlevingsstrategie.
Een konijn is immers een prooidier. Nooit doen dus. Ook niet voor medische handelingen!
 

Ruimte

Op mijn site bij  Konijnen staat:
“Wat willen konijnen graag?
- een konijn als vriendje;
- onbeperkt hooi;
- iedere dag kunnen rennen en springen;
- knagen;
- graven.”

Iedere dag kunnen rennen en springen. Wat zou ik graag willen dat dit zo was voor alle konijnen. Helaas kunnen veel konijnen dit niet. De reden is dat de markt te kleine konijnenhokken aanbiedt. En nog erg duur ook vind ik. Als konijnen niet kunnen bewegen zoals ze zouden moeten, dan kunnen ze zowel lichamelijke als geestelijke problemen krijgen. Denk aan verveling, agressie naar mensen, zere ruggen (vastgegroeide wervelkolom).
 
Helaas zeggen konijnen dit niet zeggen tegen ons. Een hond gaat blaffen en nog veel meer. Een kat gaat miauwen en nog veel meer. Konijnen doen niets. Nou ja, soms gaan ze knagen aan hun hok. Zonde van het hok hoor ik dan…. Als konijnen konden blaffen, was er veel herrie in de wereld. Dan zou iedereen schrikken wat we deze geweldige beesten aandoen.

Toen ik in een ander huis woonde, had de rij huizen daar een achtertuin van 30 meter. Mijn buren hadden konijnen. 2 kleine konijnen. Leuk voor de kinderen. In een hokje in de achtertuin. Gelukkig  wel 2 konijnen.
1x raden: na een maand maakte moeders het hok schoon, gaf de  konijnen eten en water. De kinderen keken niet meer naar de konijnen om. Zoals zo vaak. Helaas. O ja, en de konijnen werden agressief naar de handen van moeders…. Tja, ik nam het de konijnen niet kwalijk.  Uiteraard gaf ik aan waarom de konijnen niet een groter hok hadden. De tuin was immers 30 meter…. een hoekje voor de konijnen kon daar toch wel vanaf?

Konijnen zijn geen knuffeldieren.  Geef kinderen een rat. Veel leuker. Konijnen zijn prooidieren. Aan optillen hebben de meeste konijnen een grote hekel. Het lijkt immers of ze worden opgetild door hun jager: een vos, hond, vogel. En dan tillen we helaas vaak ook nog in het nekvel…. Wat een angst voor een konijn. (Zie Nekvel.)

In het huis in Dokkum en ook in dit huis heb ik in de tuin een ren gemaakt. Dit kost wat moeite, palen en gaas. In de ren staat een groot konijnenhok. Open. Hier kunnen ze altijd in en uit rennen. De ren in het huis in Dokkum was 2,5 meter bij 8 meter. Deze ren is wat kleiner vanwege onze tijdelijke woonsituatie, maar er komt straks een echte konijnenheuvel.

Een konijn kan voor een kind heel leuk zijn. Dan moet een konijn wel zijn natuurlijke gedrag laten zien. Wat voor beiden leuk is als het kind op de grond in de ren gaat zitten, zodat het konijnen naar het kind toe kan lopen. Dan kun je leren aaien en/of wat lekkers geven.  

Natuurlijk gedrag van een konijn is zo leuk om te zien. Als ik kijk naar mijn eigen 2 konijnen dan liggen ze 90% van de tijd bij elkaar. Hoe heet het ook is. Echte maatjes. En soms is er ook ruzie hoor. Dan rent Sproet achter grote Stamper aan. Boos omdat Stamper weer een stuk wortel of appel  van hem heeft gestolen.

In het huis in Dokkum mochten de konijnen los uit de ren. De tuin was daardoor ‘konijnproef’ geworden. Ondanks het feit dat de konijnen daar een grote ren hadden, zaten ze altijd met gezonde spanning te wachten tot de deur van de ren naar de tuin open werd gedaan. Als dit niet snel genoeg gebeurde, gingen ze knagen aan de deur. Als ze los waren gingen ze vreugdesprongen (binkies) maken. Iedere dag weer! En dan zijn konijnen ook leuk om te zien. Een konijn in een kleine ruimte is niets aan. Niet voor ons, maar veel belangrijker: zeker niet voor het konijn!

En heb je geen ruimte om een ren te maken, dan kan het ook nog steeds veel leuker. Christine uit Leeuwarden heeft haar konijnenhok ruimer gemaakt. Hieronder haar verhaal:
“Ze hadden eerst een hok met een boven en benedenverdieping . Ik dacht dat dit ruim genoeg was voor twee konijnen. Op facebook kwam ik een filmpje tegen van youtube waar ook een hok op te zien was met een boven en benedenverdieping en dat de konijnen daar maar een paar stapjes in kunnen doen. Als oplossing om meer ruimte te maken voor de konijnen lieten ze een buitenren zien die je ervoor kunt zetten. Deze heb ik in een webwinkel gekocht. Deze is 1.50 bij 1.50. De bovenkant kun je openklappen zodat ik erin kan staan om hun hok van boven op te doen om ze eten te geven.  Er is een stukje overdekt zodat ze wanneer de zon schijnt hieronder kunnen zitten. Wanneer er veel zon is doe ik een oud dekbedovertrek op het gaas voor meer schaduw.

De konijnen vinden de ren erg fijn ze rennen hier vrolijk in rond en maken sprongen. Ook rennen ze achter elkaar aan.  Ik ga er nog een pvc buis in maken waar ze doorheen kunnen lopen. En er komt nog een bak met zand in om te graven.  Ze zitten 's morgens voor het deurtje te wachten totdat ik dit open doen. 'S avonds laat ik ze in hun binnenhok.
Ik ben erg blij dat ze nu meer ruimte hebben. De hokken die verkocht worden zijn vaak klein. De stichting konijnenbelangen werkt eraan dat er wettelijke regels komen voor afmetingen van dierenhokken.   Wat ik goed vind. Veel konijnen zitten in een klein hok.  Vooral nu ik gezien heb hoe fijn ze het vinden in een groter hok.”
 

Ultrasoongeluid

Algemeen
Deze apparaten (ook wel Mosquitos genaamd) maken hele hoge geluiden (ultrosone geluiden) waardoor ongewenste dieren zoals katten, honden, steenmarters en vossen uit de tuin worden gehouden. Het apparaat heeft een bereik van 12 tot 20 meter. Dit klinkt mooi…maar het heeft negatieve effecten voor mens en dier!
Mensen kunnen geluiden tot 20 kHz horen. De ultrasoonverjagers hebben een geluid van 17 tot 32 kZh. Er komen klachten vanmensen die last hebben van oorpijn, oorsuizen en hoofdpijn als gevolg van deze hoge pieptonen. Er is een een site  (http://www.pieptonen.nl/) waar een man zijn verhaal vertelt en strijdt tegen deze apparaten.  Zowel de man als zijn dochter konden het geluid horen en de dochter van 3 jaar krabte ’s nachts haar oren kapot. Amnesty International geeft aan dat blootstelling aan ultrasoongeluid als martelwerktuig wordt gebruikt.

Ultrasoongeluid en konijnen
Konijnen hebben een zeer goed gehoor: tot 49 kHz. De oren van konijnen hebben een groot oppervlak en kunnen onafhankelijk van elkaar draaien. Konijnen die plotseling met veel lawaai worden geconfronteerd, raken in paniek. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Omdat konijnen in een hok of ren zitten, kunnen ze niet ontsnappen aan het ultrasone geluid.  
Bij de Stichting Konijnen Belangen (SKB) kwam een bericht binnen dat een konijn  in wilde blinde paniek is gaan rennen in zijn hok. Het konijn brak op een gegeven moment ook uit omdat hij zo hard tegen de houten zijkanten is blijven hollen. Drie dagen later werd het konijn teruggevonden verderop bij buren. Mogelijk was een ‘kattenpieper’ bij buren de oorzaak. Vanaf het moment dat de pieper uit staat, komt het konijn tot rust. Soms rent hij nog een rondje, maar hij bonkt niet meer tegen de zijkanten van zijn hok.

SKB waarschuwt voor de ultrasone geluiden. Denk dus goed na over de gevolgen van plaatsing van een ultrasoongeluid in je tuin!
Ga ook niet zelf experimenteren! Hou het veilig voor mens en dier!